Да прескочим ли по-малкото по размер детско легло след кошарата и да преминем директно на по-голямо легло за възрастен?

ЗА и ПРОТИВ

Прескачането на по-малкото легло (това са легла обикновено с размер 70/140 см за деца между 2.5 и 6 г. възраст) и преминаването директно към по-голям размер легло е решение, което много родители вземат въз основа на различни фактори. Ето някои предимства и недостатъци, които трябва да имате предвид:

ПРЕДИМСТВА:

  • Икономично: Пропускането на леглото за малко дете (2.5 г. до 6 г.) означава, че трябва да закупите само едно легло вместо. Това естествено ще Ви спести пари.
  • По-дълъг живот/Устойчива покупка: Леглото с по-голям размер ще може да се ползва по-дълъг период от време, докато детето расте, потенциално елиминирайки необходимостта от закупуване на по-голямо легло на по-късен етап.
  • Еднократен преход: Преходът директно към по-голямо легло може да рационализира процеса, избягвайки необходимостта от друг преход от легло за малко дете към по-голямо легло в бъдеще. Детето добива по-голяма увереност и самостоятелност.
  • Гъвкавост: По-големите легла могат да се използват и от родители, когато приспиват детето
  • Практичност: Повече пространство за съхранение (при легла с пространство за съхранение отдолу)
  • Практичност и Мултифункционалност: Възможност за добавяне на допълнително легло, което ще може да бъде с размери за възрастен, позволявайки на родители/ роднини и приятели да използват това легло.
happy family parents kids

 

НЕДОСТАТЪЦИ:

  • Притеснения за безопасността: Някои родители може да се притесняват, че преходът директно към по-голямо легло представлява риск за безопасността на по-малките деца, които са свикнали да бъдат в кошара или креватчета. Може да се наложи да изпозлвате допълнителна предпазна преграда за легло или да вземете други предпазни мерки.
  • Комфорт: Някои деца може да намерят прехода към по-голямо легло за смущаващ или неудобен, особено ако са свикнали с уютните граници на креватчето или леглото за малко дете. Може да им отнеме известно време, за да се приспособят към новото разположение.

mother reading to her child